|
« : 20-06-2008, 02:40:35 » |
|
Niestety nie ma ogólnego wątku o prasowej niekompetencji, więc założyłem nowy. Można by kilka istniejących skleić. http://www.newsweek.pl/kobieta/artykul.asp?Artykul=27214&Strona=1pozostawię to bez komentarza. nawet nie wiem od którego momentu należałoby zacząć prostować autora, bo zaprezentował pomieszanie z poplątaniem. ręce mi opadły. aż sobie poklikam ze zdenerwowania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #1 : 20-06-2008, 03:47:24 » |
|
Artykuł mocno przejaskrawiony i pisany w jednym, wyraźnym celu. "Zbrojenie się"? Osobiście nie zauważyłem, a już na pewno nie na taką skalę, jaka jest opisana w tekście 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #2 : 20-06-2008, 09:17:41 » |
|
Przecież ten artykuł to kiepska kalka identycznego artykułu sprzed około roku albo dwóch. Tamten też był w "tygodniku opiniotwórczym".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #3 : 20-06-2008, 10:23:11 » |
|
McGywer wrogiem publicznym! odebrać mu scyzoryk! ...i spinacz!
|
|
|
|
|
|
nikt nie ma wszystkiego, ale każdy ma coś
|
|
|
 |
« Odpowiedz #4 : 20-06-2008, 10:27:50 » |
|
Artykuł jest pieprzeniem dla samego pieprzenia - nie widzę sensu w nabijaniu mu popularności takimi wątkami.
|
|
|
|
|
|
Pardon of the Hawk Family
|
|
|
 |
« Odpowiedz #5 : 20-06-2008, 10:34:39 » |
|
Ta joj nie czytajcie ludzi brukowców - lepiej jakieś brawogirl poczytać. To nawet nie artykuł - tylko zrzyn czyjejś pracy sklejony przez pismaków.... Poszli oni biednemu na c....j
|
|
|
|
|
|
krug-noże. Nie odpowiadam na PW? Wyślij do mnie e-mail.Adres znajdziesz pod awatarem.  Podoba mnie się: idz sobie prasowac pioropusz na jutro!
|
|
|
 |
« Odpowiedz #6 : 20-06-2008, 10:42:10 » |
|
Nie sądzę by można było można potępiać sępa za jadłospis . Taka hiena gazetowa też musi z czegoś żyć . Brakuje inwencji ,inteligencji ,pomysłu i polotu ,to wałkuje się temat ,który poruszy wszystkie moherki . Rano jak chodziłem z psem ,waliło na zakończenie szkoły setki dzieciaków (3 średnie i 2 podstawówki mam w pobliżu ) i jakoś moje wyczulone oko nie zauważyło "morderczych narzędzi " poukrywanych po kieszeniach bobasów . Co prawda w takiej wiąsze kwiaciorów można ukryć tasak lub katanę ,że o gazrurkach nie wspomnę . Mała pękata wiązanka znakomicie ukryje nam pęk granatów lub uzi ,a duża z róż shotguna . (pamieta ktoś Terminatora ? ) Mimo wszystko jakoś nie wydawało mi się ,że mijam mordercze grupy nastoletnich asasynów . Jedynym uzbrojonym po zęby na drodze do szkoły byłem ja - wzór wszelakich cnót pacyfistycznych . ( moje zdanie na temat nieuzasadnionego użycia broni większość zna ) Nie cierpię pismaków ! (nie mylić z dziennikarzami)  artykuł z Newsweeka
|
|
|
|
|
|
I will smoke to the end, and then smoke again, It will be a good way to die.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #7 : 20-06-2008, 10:56:26 » |
|
Nie wiem dlaczego, ale mnie wydaje się że takie artykuły pojawiają się gdy autor w ogóle nie ma pomysłu - to po prostu łatwy sposób "poruszenia" ludzi... W mojej szkole jedynym człowiekiem który nosi nóż w trakcie trwania zajęć jest mój wychowawca (informatyk, jemu się nóż czasem przydaje w pracy), a po szkole tylko ja i kolega z Victorinoxem... i c'est tout. Oczywiście mogę się mylić i nieświadomy chodzić po szkole pełnej kryminalistów (jak napisane w artykule) ale cóż, szczerze wątpię
|
|
|
|
|
|
Wiedziałem przyjście Pana Płaszcz chwały go owiewał, A z takiej szedł winnicy Co rodzi grona Gniewu.
|
|
|
 |
« Odpowiedz #8 : 20-06-2008, 10:57:34 » |
|
Cytat: "4% młodzieży przyznało się do posiadania broni palnej..."  artykuł z Newsweeka Pamiętam, jakeśmy w szkole rozwiązywali te "anonimowe ankiety"... chyba każdy z mojej (bardzo grzecznej!) klasy wyszedłby na mafiozo, killera i narkomana. A tak w ogóle to pamiętajcie... Jest prawie lipiec...  artykuł z Newsweeka
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-06-2008, 10:59:05 wysłane przez A`te »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #9 : 20-06-2008, 11:43:55 » |
|
Artykuł tendencyjny, ale byłbym ostrożny w podejściu do tematu. Nasza młodzież ma masę problemów z samooceną i poczuciem własnej wartości co jednak często znajduje potwierdzenie w patologicznym wzbogacaniu siebie zbędnymi dodatkami. Swoją drogą cała gama tych elementów, jakimi się otaczają młodzi ludzie świadczy o znów nie tak ubogiej wyobraźni młodych. I choć jest to ewidentna odpowiedź na ducha czasu, w jakim przyszło nam żyć tak pomijając walkę z obyczajami, Polska nie oferuje młodemu człowiekowi właściwie nic poza rozgoryczeniem i brakiem szerszych perspektyw. Ja zacząłbym od sportu i choć nie postawiłbym sobie za cel boiska w każdej gminie tak starałbym się tworzyć odpowiednie programy tematyczne, jakimi można byłoby realnie zainteresować. Przykład z podwórka. U mnie, w okolicy tak na oko co trzeci, czwarty młody chłopak dźwiga ciężary, aby być gangsta, reszta sadzi i pali marihuanę słuchając hip hopu  ... no żeby nie było jest kilku studentów, którzy mają jakąś wizję siebie, ale nie mają konkretnej koncepcji bo prozaiczna rzeczywistość pcha ich coraz bardziej w emigrację. Większości wychodzi to na dobre bo mają cel i poprzez trening widzą swój mały sukces, potrafią uwierzyć w swoje możliwości, mają świadomość, że mogą zrobić coś więcej i niekiedy robią. Nie demonizujmy, jest źle, ale nie beznadziejnie. To " gangsta " jednak gdzieś tam z biegiem czasu blednie a pojawiają się inne, o wiele wartościowsze priorytety. Ale aby nie było coraz gorzej ... komuś z decydentów powinno zacząć zależeć na potencjale młodych i ukierunkowywaniu ich ambicji na zdrowe, stabilne szlaki. Tymczasem Polska nic nie oferuje młodym. Starym zresztą też nie. A co do brani palnej, pamiętam jak dziś gdy będąc w liceum jeszcze - a było to przeszło 10 lat temu - nie było najmniejszego problemu z nabyciem broni gazowej a raz się spotkałem z bezpośrednią ofertą sprzedaży broni palnej, wówczas taka " klama " kosztowała 500,00 PLN bez pestek. A gazówkę z Czech kupowało się za 200,00 - 280,00 PLN . Sądząc po zmianach, jakie zaszły przez te ponad 10 lat bo przecież człowiek widzi i analizuje porównując dzisiejszą młodzież do swoich czasów szczerze wątpię, aby się coś zmieniło na lepsze. Ja noszę nóż odkąd pamiętam i nigdy się tym nie afiszowałem gdyż obawiałem się konsekwencji więc i analogicznie dzisiejsi młodzi gniewni niedojrzali również się nie afiszują z wiadomych względów bo przecież nikt nie potrzebuje problemów. Ręczę jednak, że wielu z Was zdziwiłoby się gdyby tak sumiennie wypytać i konkretnie przetrzepać młodym kieszenie i plecaki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #10 : 20-06-2008, 12:00:51 » |
|
Witam Ja tam znam to trochę gorsze (raczej najgorsze) środowisko w moim mieście i tam albo noszą jakąś pałkę metalową/drewnianą jak idą na ustaFkę  albo nic - zostają gołe łapy do obrony i wtedy pompa jest większa  Sam do obrony nosze śrubokręt płaski . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #11 : 20-06-2008, 12:02:32 » |
|
Dratewka, a to że młodzież jest taka jak piszesz to wina państwa czy rodziców? edyta: Plushpingwin - ja bym się tym nie chwalił 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-06-2008, 12:04:40 wysłane przez lukaszki »
|
|
Mam bloga!Endless tears Forever joy To feel most every feeling Forever more
|
|
|
 |
« Odpowiedz #12 : 20-06-2008, 12:08:42 » |
|
I państwa i rodziców. Polska nie sprzyjając obywatelom rozczarowuje i to na każdym polu. Rozgoryczenie i brak oparcia boli nie tylko młodych, w środowiskach najbardziej narażonych na patologię rodzice nawet nie podejmują próby zwrócenia uwagi młodemu, że można by żyć inaczej, czują się i są przegrani.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #13 : 20-06-2008, 12:10:44 » |
|
Takimi artykułami nakręca sie ludzi, żeby nie marudzili jak dla ich dobra wprowadzą zakaz noszenia noży...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #14 : 20-06-2008, 12:15:08 » |
|
Takimi artykułami nakręca sie ludzi, żeby nie marudzili jak dla ich dobra wprowadzą zakaz noszenia noży...
Obawiam się, że zakaz jest nieunikniony. Podzielimy los krajów gdzie zaistniała pewna forma restrykcji, to tylko kwestia czasu. Zresztą ktoś o ile się nie mylę mówił na forum o jakimś projekcie ustawy czy modyfikacji w istniejącej, coś chyba było ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #15 : 20-06-2008, 12:43:45 » |
|
Wątpię, żeby artykuł powstał ze złej woli, raczej sezon ogórkowy i powszednia głupota, której nie ma co komentować.
Ale nie można by oświecić autorów? Wydelegować zaprawionego w dyskusji makera/nozofila, słowem człowieka z pasją w celu naprostowania poglądów? Owszem, można takie kwiatki ignorować. Do czasu, aż będziemy mogli swoje noże podziwiać tylko w domu, w gablotce... Przecież do grona niebezpiecznych narzędzi zostały zaliczone nawet scyzoryki (!) Pewnego rodzaju odmienny punkt widzenia wyszedłby na dobre i redaktorom, i czytelnikom...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-06-2008, 12:47:48 wysłane przez rustle »
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #16 : 20-06-2008, 13:12:35 » |
|
4 proc. młodzieży w anonimowych ankietach zgłosiło posiadanie broni palnej. tyle wystarczy żeby ocenić wiarygodność ankiet na podstawie których napisano ten artykuł
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #17 : 20-06-2008, 13:13:49 » |
|
Broń palna, chyba na plastikowe kulki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
« Odpowiedz #18 : 20-06-2008, 13:57:19 » |
|
"pompki do roweru" lol  jak jezdzilem na rower to mialem 4 z tych smiercionosnych broni przy sobie czyli, ze co gangster jestem  Ciekawe czemu srubokretu nie wymienili przeciez jest bardziej smiercionosny niz pompka do roweru. "Halle Berry w roli dziewczyny Bonda nie rozstawała się z nożem nawet na plaży" no wkoncu to byla laska bonda  pozatym z tego co pamietam nie poszla sie opalac z tym nozem tylko nurkowac, tak to wszystko mozna przekrecic jak jehowi  "53 proc. badanych przyznało się, że nosi przy sobie coś, czym mogłoby się bronić." chociaz by rece i nogi  taki maly OT: bron ostra bardziej pasuje do noza niz do broni palnej nie?? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 20-06-2008, 14:09:09 wysłane przez Kill001 »
|
|
[KUPIE] SOG TigersharkKiedy coś nie idzie po twojej myśli, narzekaj aż marzenia się spełnią...  [Lenistwo jest najwyższym dowodem inteligencji]  "Graj za tyle ile możesz stracić" "NULLUM CRIMEM, NULLA POENA SINE LEGE"
|
|
|
 |
« Odpowiedz #19 : 20-06-2008, 16:08:01 » |
|
Obawiam się, że zakaz jest nieunikniony. Podzielimy los krajów gdzie zaistniała pewna forma restrykcji, to tylko kwestia czasu. Zresztą ktoś o ile się nie mylę mówił na forum o jakimś projekcie ustawy czy modyfikacji w istniejącej, coś chyba było ...
To był nowy projekt kodeksu karnego autorstwa pis, na szczęście po burzy z lepperem nie udało im się tego przepchnąć.
|
|
|
|
|
|
I watched a snail crawl along the edge of a straight razor. That's my dream. That's my nightmare. Crawling, slithering, along the edge of a straight... razor... and surviving.
|
|
|
|