Reklama

Czy znajde coś lepszego za te pieniądze? - czyli w czym mam wybierać

Zaczęty przez Kiścień, 15-05-2010, 10:27:20

Kiścień

Czołem!

Ponieważ rodzinka poprosiła mnie o wybór noży do kuchni, no to ja proszę was o poradę :). Przeczytałem trochę "ostrej kuchni" (tylko trochę) i zdążyłem się zorientować, że victorinox robi fajne noże ;). Wybór mój padł więc na takie "oszcza"

5.2533.21 nóż do chleba - 63,-
5.2003.22 nóż kuchenny 21 cm - 78,-
5.2003.12 nóż kuchenny 12 cm - 47,-

Są to vicki na Fibroxie. Z tego co pisaliście, to jest to tania, wyglądająca okropnie ale skuteczna opcja noży kuchennych. Czy coś przeoczyłem? Z drugiej strony zadaje sobie pytanie czy coś złego jest w Fiskarsach? Nie ukrywam, że według mnie wyglądają o niebo lepiej. Wcześniej, zanim poczytałem, wybrałem między innymi takie noże:
http://www.centrumsztucca.pl/noze/noz-szefa-kuchni-85-7111-fiskars.html
http://www.centrumsztucca.pl/noze/noz-do-miesa-85-7128-fiskars.html
http://www.centrumsztucca.pl/noze/noz-do-obierania-85-7103-fiskars.html

Fiskars wychodzi taniej. I ładniej... ale coś nie mogłem się doszukać miłych słów na jego temat.

Podsumowując. Jak to jest? Vicek czy Fiskars? Do 200 zł, tak ze 3-4 noże. Rodzinka chce nóż do chleba, ale ten to ja bym wolał kupić na bazarku za 12 zł. Są jakieś różnice w "chlebakach" za 12 i 60 zł? Piła to piła w końcu. Nóż szefa od 16 do 20 cm. Osobiście preferuje duże obłości. Fiskars wygląda odpowiednio. Do tego coś do mięska. Ma być długie, wąskie i ostre :P. Jeszcze na koniec jakiś króciak, z ostrym czubkiem i rodzinka będzie szczęśliwa. Ja z resztą też jak będę wpadał do nich robić papu :P

WBB - sensei :D

A teraz mój młody padawanie... nauczysz się cierpliwie czekać

http://www.kiscienwhips.com

Hinc

Różnica w zębach jest, i to cholernie duża. Z noży które widziałem na bazarach, nie wybrał bym nic. Grubość przeszczepowego dłuciaka, szlif niski, zęby ostrzone pod kątem >60 stopni. Rękojeść z imitacji drewna, ciężkie jak cholera i nie nadaje się do niczego. Vickowe noże do chleba są zajebiste, taki dłuższy pikutek. Zęby tną tak jak mają ciąć, wolno się tępi, nie ma grubości siekiery. Jednak warto dać te pare pln więcej.


Kiścień

Czołem,

Dzięki. Przynajmniej za to. Może ktoś ma jeszcze jakieś info na resztę moich pytań?

WBB - sensei :D

A teraz mój młody padawanie... nauczysz się cierpliwie czekać

http://www.kiscienwhips.com

melonmelon

nóż kuchenny vicka wybór dobry
nóż do chleba nie wiem
ale zamiast tego 12 cm polecam le dziubka w inoxie jak dla rodziny
do tego pikutek i pełnia szczęścia
aaaaa
i ostrzałka jakaś dla niepełnosprytnych
http://kolba.pl/ostrzalka-lansky-quick-fixreg-pocket-knife-sharpener-p-1031.html   ale żądać od FRN ostrzałki z węglików spiekanych
każdy napisze że be, ale wg mnie to ideał dla tanich noży i niepełnosprytnych ludzi

pozdro

Nie ma mnie, w Łodzi siedzę.
Zapraszam na blog o obróbce cieplnej http://blog.melontools.com/obrobka_cieplna/

kluczyki robię, gitarki, mogę skrzypce

DORADZTWO W ZAGADNIENIACH OBRÓBKI CIEPLNEJ STALI I NIE TYLKO

Kiścień

niestety noże ostrze ja... a niby dla rodziny ale ja mam się nimi posługiwać ;)

WBB - sensei :D

A teraz mój młody padawanie... nauczysz się cierpliwie czekać

http://www.kiscienwhips.com

MichaelD

Wybierz Victorinox Fibrox  lub  Wenger Grand Maitre. Fiskarsy to porządne noże ale maja gorsza geometrie (grubsze nad krawędzią tnąca), różnica w cenie nie jest aż tak duża, a nóż będzie ci służył na lata  :)

www.youtube.com/user/710HS

Proszę o nie wysyłanie wiadomości prywatnych z pytaniem "jaki nóż kuchenny wybrać". Nie jestem alfą i omegą, a inni koledzy z forum mają tak samo obszerną  wiedzę. Najlepiej utwórz nową wiadomość tak aby wszyscy mogli się wypowiedzieć w zadanym przez Ciebie pytaniu.